Rubriklogga

Grundfärger

Brun

BRUN


Färgen brun är en utav grundfärgerna och styrs utav Agoutigenen. Agoutigenen samverkar med genen Extension, genom att begränsa utbredningen av det svarta pigmentet eumelanin till hästens ytterkanter, såsom man, svans, öronbräm, ögonfransar, samt nedre delen av benen. På bålen och halsen slås däremot det röda pigmentet feomelanin igenom, vilket ger hästen en brun färg. För att en häst ska vara brun måste den alltså ha minst en aktiv E-allel tillsammans med minst en aktiv A-allel.

Brunblack var den färg som alla hästar hade i den moderna hästens historia. De var alltså bruna med genen black, alla andra färgvariationer har uppkommit senare.

Agouti:

  • Bruna täckhår på huvud, hals, bål, skanker och underarmar
  • Svarta täckhår på nedre delen av benen, ungefär från framknä resp. has.
  • Svarta ögonfransar, öronbräm och känselhår
  • Svarta skyddshår
  • Svarta eller mörkgrå hovar
  • Svart eller mörkgrå hud
  • Bruna ögon

Mörkbrun eller svartbrun

Brun, A, och svartbrun, at

Forskare hade teorin att det skulle finnas en till variation hos agouti, kallad at. Denna variation troddes vara recessiv mot A, men dominant mot a. A är den allel som ger färgen brun (eng. bay) som generellt har en varmare ton än at, vilken skulle ge färgen som kallas svartbrun (eng. brown). Svartbrun är en mörkare, gråare färg som lätt kan förväxlas med mörkare nyanser av brun. Svartbrun har blivit en populär beteckning i hästpassen på sistone, då möjligheten att särskilja den från brun är begränsad hos landets ID-kontrollanter. I verkligheten är de flesta hästar som betecknats som svartbruna i sina pass mörkbruna eller ljust svarta.

Ett genetiskt test för at kom ut och hästar började testas för anlaget. Det visade sig dock att testet och teorin inte riktigt höll och testet drogs tillbaka. Det är tydligt att det är något som gör en brun häst till svartbrun istället, men riktigt vad är man alltså inte helt säker på ännu.

Ljusbrun eller mörkbrun

Som vi alla vet förekommer bruna hästar i ett otal nyanser - allt från varmt rödbrun till nästan helt svart. Ibland ser man till och med att den gen som nedärvs ger avkomman en annan nyans än föräldern, exempelvis att ett mörkbrunt sto, som betäckts med en svart hingst, får ett ljusbrunt föl. Vad som orsakar detta är inte känt. Precis som hos svarta och fuxfärgade hästar finns det både kända faktorer, som pangare och sooty, och okända faktorer, som spelar in och påverkar nyansen.

Brun

Viltfärgade föl

Bruna och svartbruna föl föds ofta med ljusa ben och ljus mage. Ibland syns inget svart alls på dem förrän efter några veckor, utan bara nyanser av brunt och beige. Detta kallas att fölen är viltfärgade, och är en rest från den tiden då de levde vilda på slätterna. De ljusa nyanserna gjorde det svårare för rovdjuren att urskilja fölen. Fuxfärgade föl föds också med ljusa, nästan vita ben. Vissa svarta föl föds viltgrå medan andra föds svarta.

Agouti på röd botten

Eftersom agoutigenen ger sig tillkänna genom att begränsa utbredningen av svart pigment, kan man fråga sig: Vad händer om det inte finns något svart pigment?

Ja, svaret på den frågan är att det vet man inte riktigt. Hos raser som frieserhästen, där enbart svarta individer tillåts i stamboken, förekommer inga bruna hästar över huvud taget, men då och då föds ett fuxfärgat föl efter två hästar som båda är heterozygota för svart. Dessa föl, vars genotyp kan garanteras vara e/e a/a är ofta mycket mörka i färgen.

Agouti Wild Type

Intensivt röda fuxar, å andra sidan, till exempel hos halvblod, befinns ofta bära på minst ett aktivt anlag för brun. Gör A att en fux blir rödare och a att den blir mörkare? Teorin stämmer inte alltid - vissa individer som genom DNA-test visat sig ha genotypen e/e a/a har ändå en intensivt röd nyans, och vice versa, men det är ett fascinerande ämne som vi får hoppas det forskas på.

Wild type

Det finns delade meningar om existensen av en fjärde allel på agouti-locus: en wild type. Som varande wild type betecknas den A+ och den anses av sina anhängare vara dominant över alla de övriga allelerna och ge en ljusare nyans av brun med ännu mindre utbredning av svart. Benen, exempelvis, beskrivs ha inslag av röda toner i det svarta, och det svarta sträcker sig sällan högre upp än till kotorna. 'Viltbruna' hästar beskrivs också vara ljusare kring ögon och mule, samt under magen och i ljumskarna.


Fler bilder

Brun
Brun
Mörkbrun

Sabinoskäck
Brun