Rubriklogga

Utspädningsfärger

CHAMPAGNE


Champagne är en relativt ovanlig färg i Sverige, men desto vanligare i USA. Genen är en enkel dominant och betecknas Ch. Den bleker alla grundfärgerna över hela hästens kropp, inklusive hud, ögon och hovar. Ett champagnefärgat föl föds med blå ögon och brunrosa hud. Allt eftersom det blir äldre blir ögonen mörkare och huden blir gråare och utvecklar fräknar. Den vuxna hästen har ljusbruna eller bärnstensfärgade ögon, rosagrå hud som ibland även går i toner mot lila, och små (1-3 mm), mörkgrå fräknar på huden över hela kroppen. Fräknarna syns främst på mulen, runt ögonen och under svansen.

Många champagnefärgade hästar har en metallisk glans i hårremmen, som gör det svårt att ta bra bilder av färgen. Glansen är dock inte kopplad till champagne-genen, utan förekommer även hos hästar med andra färger. Det finns även hästar som är champagnefärgade utan att ha denna extremt glänsande hårrem.

Svart champagne

Champagne:

  • En blekning av allt pigment i hår, hud, ögon och hovar.
  • Rosagrå, ljus hud med mörkgrå fräknar.
  • Ljusbruna eller bärnstensfärgade ögon.
  • Föl föds med ljusblå ögon och rosa hud, som mörknar med åldern.

Champagne på svart grundfärg

Champagne har ungefär samma effekt på alla tre grundfärgerna, men eftersom grundfärgerna ser olika ut, skiljer sig även de blekta varianterna från varandra. Champagne på svart botten ger en brungrå nyans som nästan kan jämföras med färgen på chokladmjölk. Vissa individer har inslag av gult eller rött, medan andra går åt grafitgrått eller sepia i sin färg. Man, svans och ben är mörkare bruna eller grå. I engelskspråkiga länder kallas champagne på svart grundfärg för classic champagne

Champagne på fux

Fux med champagne

En fuxfärgad häst som blekts av champagne-anlaget får en varmt gulbeige färg som påminner om isabell (e/e Cr/cr). Vissa individer har, precis som isabeller, ljus man och svans, medan andra har skyddshår av samma färg som täckhåren. I engelskspråkiga länder kallas färgen gold champagne. Den amerikanska kallblodsrasen American Cream Draft finns enbart i färgerna gold champagne och fux. Champagnefärgen är mest önskvärd, men med två individer som är heterozygota för genen är sannolikheten bara 75% för att få en champagnefärgad avkomma. De sista 25 procenten ger fuxfärgade föl. De fuxfärgade cream draft-hästarna äger dock ändå rätt att stambokföras eftersom de, tillsammans med en champagnefärgad häst, fortfarande kan ge avkommor med färgen gold champagne.

Brun champagne

Brun champagne

På brun grundfärg ger champagneanlaget en färg som kallas amber champagne, som ger en varmt bronsbrun hårrem med mörkbruna skyddshår och gråbruna eller bruna ben. I USA, där svartbrun (E/- at/- - eng. brown) räknas som den fjärde grundfärgen, har även champagne-versionen av den ett eget namn, nämligen sable champagne. Sable champagne brukar likna classic eller amber, beroende på hur mörk den är.

Champagnefärgernas benämningar

Eftersom champagne är en ovanlig gen i Sverige, finns det [så vitt jag vet] ännu inga vedertagna svenska benämningar för de champagneblekta versionerna av de respektive grundfärgerna. Man kan därför antingen använda sig av de engelska/amerikanska benämningarna, eller översätta dem till deras svenska motsvarigheter.

GrundfärgEngelskaSvenska
SvartClassic ChampagneKlassisk champagne
FuxGold ChampagneGuldchampagne
BrunAmber ChampagneBärnstenschampagne
SvartbrunSable ChampagneSobelchampagne


Fler bilder

Mörk apelkastning
Gold Champagne
Champagne

Champagnefärgat föl
Öga hos champagnefärgad häst