Rubriklogga

Grundfärger

Fux

FUX


Fux styrs, precis som färgen svart, av genen E. Men medan svart orsakas av en aktiv allel, förekommer fuxfärgen bara när båda allelerna är inaktiva, d.v.s. e/e. Detta beror på att allelen för fux - även kallad the red factor - är recessiv och döljs av E, som är anlaget för svart. Även fux är en av grundfärgerna.

Två inaktiva alleler på E-locus spärrar produktionen av det svarta pigmentet eumelanin och tillåter istället full utbredning av det röda pigmentet feomelanin.

Fux:

  • Rödbruna eller bruna täckhår
  • Samma färg på skyddshåren som på täckhåren
  • Svarta eller mörkgrå hovar
  • Grå hud, förutom hos nyfödda föl
  • Bruna ögon

Fuxfärgen förekommer, precis som den bruna färgen, i otaliga varianter. De ljusaste varianterna är ofta under påverkan av pangare och utspädningsgenen flax, medan genen sooty kan göra vissa individer mörkare, men man tror att det finns fler faktorer som påverkar fuxfärgen, som finns i nyanser från intensivt rödbrun till nästan svart.

Mörkfux

Mörkfux, mörkbrun eller svart?

Det kan ibland vara svårt att se skillnad mellan en mörkt fuxfärgad häst och en mörkbrun. Och vissa fuxar är faktiskt så mörka att man tror de är svarta, särskilt med tanke på att många svarta hästar blir solblekta på sommaren och antar en varmt mörkbrun nyans. Det finns två ställen man kan titta för att lättare avgöra om det är en fux man har att göra med, eller om det är en häst med eumelaninproduktion.

Det första är manen och svansen. En häst med aktiv E-gen har svart tagel, en fux tenderar att gå mot brunt eller rött. Vissa fuxar är dock så mörka att man inte kan avgöra med säkerhet om taglet är svart på riktigt eller bara så mörkt att det ser svart ut. Det kan även hända att en häst med brun eller svart grundfärg har fått sitt tagel blekt genom slitage eller solgass. Då kan man titta på nästa ställe: benen och karlederna.

Nedre delen av benen är svarta hos både bruna och svarta hästar, men inte hos fuxar. Även en riktigt mörk fux har en brun nyans runt kotan och i karleden. Hos hovskäggshästar får hovskägget ofta flera olika nyanser - allt från mörkbrunt till ljusbeige. Men aldrig helt svart.

Fuxfärgat föl

Är fölet brunt eller fuxfärgat?

Nyfödda föl kan vara svåra att färgbestämma, då ben, man och svans ofta har samma ljusbruna färg hos både bruna och fuxfärgade individer. De bruna fölens svarta ytterkanter framträder inte förrän fölet är några dagar gammalt. Man kan dock oftast se skillnad mellan färgerna om man tittar på huden runt fölets ögon. Ett brunt föl har mörk hud, medan ett fuxföl har brun-rosa hud. Ett fuxföl föds även alltid med ljusa hovar.


Bra att veta:
Mörkfux är även känt som svettfux eller leverfux.

Fler bilder

Fux
Fux
Fux