Rubriklogga

Utspädningsfärger

PEARL - EN ANNAN FORM AV GULANLAG


Pearl-genen har bara varit känd sedan 2002, då den upptäcktes och spårades till en hingst vid namn Barlink Macho Man och hans stam och avkommor. När den först upptäcktes kallades den därför the Barlink factor. Innan dess hade den - gissningsvis i åratal - förväxlats med champagne och gulanlaget, då den liknar båda två, beroende på vilken uppsättning den kommer i.

Pearl är en ofullständigt recessiv, Cr-aktiverad gen. Det betyder att den är knappt synbar i enkel uppsättning. Den behöver finnas i dubbla upplagor för att ge nämnbar effekt - eller tillsammans med ett gulanlag. Ett Cr-anlag aktiverar pearl-genen och de skapar tillsammans en blekning som påminner om Cr/Cr-effekten. Detta faktum, och DNA-resultat från avkommor av kända bärare av pearl-genen, tyder på att pearl inte är en ny utspädningsgen, utan snarare en nyupptäckt form av allel på gulanlagets locus. Det finns nämligen inga uppgifter om att hästar med genotypen Cr/prl har nedärvt både Cr och prl till samma avkomma.

Pearl i enkel upplaga - prl/cr

Ett ensamt pearl-anlag är nästan omöjligt att upptäcka hos en häst om man inte vet vad man letar efter, och har skäl att leta - exempelvis kända bärare av pearl i hästens stam eller bland dess avkommor. Den enda effekt ett enkelt pearl-anlag ger är en något ljusare nyans av grundfärgen, samt ibland små rosa prickar på den i övrigt mörka huden.

Pearl i dubbel upplaga - prl/prl

Homozygot pearl ger en jämn blekning av grundfärgen som är så pass lik champagne-färgerna att några pearl-färgade hästar till och med registrerades i ICHR, International Champagne Horse Registry, innan DNA-testerna för champagne och pearl togs fram. Det finns fortfarande inga svenska namn för pearl-färgerna, så man kan antingen använda de engelska benämningarna, eller beskriva genetiken som ger färgen.

Hästar som är homozygota för pearl föds med en rosalila nyans på huden, och ofta en aningen mörkare ton på hårremmen än vad de kommer ha senare. Ögonen har ofta en blå-grön ton under fölets första veckor. Allt eftersom fölet blir äldre ljusnar hårremmen något, medan huden och ögonen mörknar. När hästen nått vuxen ålder har huden har en ljust rosa-grå ton med mörka, 1-3 mm stora fräknar, och ögonen är bruna.

Dubbla pearl-anlag på svart grundfärg ger täckhåren en gråbrun ton, medan benen och skyddshåren får en mörkare grå nyans. En fux som är homozygot för pearl påminner om en isabell (e/e Cr/cr), förutom att huden är blekt rosa-grå med fräknar, till skillnad från isabellens mörkare, jämngrå hud. Vissa individer har ljus man och svans, medan andra har samma färg på täckhår och skyddshår. Homozygot pearl på brun grundfärg liknar brun champagne i mångt och mycket, bortsett från att fräknarna är mindre uttalade och ögonen är mörkare. Sooty och gener som påverkar nyansen hos "vanliga" bruna hästar verkar även kunna ge effekt på hästar homozygota för pearl, vilket gör att färgen hos dessa kan variera från individ till individ.

Pearl tillsammans med gulanlag - Cr/prl

I kombination med ett gulanlag blir pearl-genens blekning ännu starkare än den är i homozygot form, men inte fullt så stark som den som två gulanlag ger. Huden hos en Cr/prl är mer rosa än grå, även om den har en mörkare nyans av rosa än dubbelgula (Cr/Cr) hästar. Ögonen är grönaktiga - ljusare än hos en homozygot pearl, men mörkare än hos en homozygot gul.

En gulsvart häst med ett pearl-anlag (smoky black pearl) blir jämnt ljusbrun eller gråbrun, med en lite mörkare brun färg på man, svans och ben. En isabell med pearl (palomino pearl) ser ut som ett mellanting mellan isabell (e/e Cr/cr) och gulvit (e/e Cr/Cr), med vit man och svans, mörkrosa hud och gröna ögon. En gulbrun häst med ett pearl-anlag (buckskin pearl) kan variera i färg från gulaktig till gråbrun, med varmbrun eller mörkare gråbrun man, svans och ben.