Rubriklogga

Grundfärger

Svart

SVART


Färgen svart är en av grundfärgerna och orsakas av genen E som står för Extension, engelska för utbredning. En aktiv E-gen tillåter full utbredning av pigmentet eumelanin. Genen betecknas som en dominant, vilket innebär att en aktiv allel är dominant över en inaktiv allel. Den aktiva allelen betecknas därför E medan den inaktiva genen betecknas e.

En häst blir svart när den bär på minst en aktiv E-gen och inte har några gener som begränsar utbredningen av eumelanin eller bleker eumelaninet.

Svart:

  • Svarta eller mörkbruna täckhår
  • Svarta skyddshår
  • Svarta eller mörkgrå hovar
  • Svart eller mörkgrå hud
  • Bruna ögon

Svart

Svarta hästar ser vanligtvis ut precis som man tror: de är svarta. Om man tittar närmare på en svart häst kan man dock ofta se skiftningar av brunt, och vissa hästar har faktiskt en tydlig, mörkt brun nyans, fastän de inte bär på någon gen för brunt. Faktum är att de flesta svarta hästar åtminstone under delar av året har bruna toner i hårremmen, och det lilla fåtal som behåller sin kolsvarta färg även i sommarens stekande sol, brukar särskiljas genom att beskrivas ha färgen rapp.
Om du är osäker på vilken färg din häst egentligen har, finns det ett par ledtrådar man kan gå efter för att avgöra om hästen är genetiskt svart, brun eller fux.

Mörkbrun, mörkfux, eller ljus svart?

Ett av de ställen där man kan börja titta om man är nyfiken på ifall hästen är svart (E/- a/a) eller mörkbrun (E/- A/- alternativt E/- at/- - svartbrun) är runt ögonen. En svart häst har ofta samma färg runt ögonen som den har i resten av ansiktet, medan en mörkbrun eller svartbrun häst har en ljusare nyans på hårremmen i just det området: antingen brun eller brungråaktig. Det finns dock undantag. Vissa genetiskt svarta hästar har ändå brunaktiga hår i ansiktet.

En mörkfux har oftast något som avslöjar den. Det kan vara en varm rödbrun ton i man och svans, eller en rödbrun nyans på kotor och i karlederna, där både bruna och svarta hästar har svarta täckhår. Nedre delen av benen är där man bör börja titta, såvida hästen inte har höga vita strumpor. Somliga individer kan inte med säkerhet färgbestämmas utan DNA-test.

Svart föl

Viltfärgade föl

Hos vissa raser är det vanligt att svarta föl föds med en gråaktig nyans på hårremmen. Detta förekommer särskilt ofta hos ponnyer och kallblod. Fölpälsen kan sedan blekna ytterligare till en brungrå eller till och med gul-beige nyans innan den fälls och hästen antar den färg den kommer ha som vuxen.Bra att veta:
Rapp är ett gammalt namn för svart grundfärg som inte bleks om sommaren, men det är ytterst få hästar som har ljusbeständig färg.


Fler bilder

Svart
Svart
Svart