Rubriklogga

Brokiga färger

Tobianoskäck

TOBIANO


Tobiano är den gen vi normalt sett förknippar med ordet skäck i Sverige. Den är en dominant gen som ofta - men inte alltid - ser lite annorlunda ut i homozygot form, så det kan diskuteras om den är fullständigt eller ofullständigt dominant. Genen betecknas To och ger stora fält av vitt på hästens kropp. Under de vita håren är huden rosa, men ibland förekommer prickar eller små fläckar av färgad hud, under den vita hårremmen. De vita fälten hos en tobiano breder ut sig från hovarna och uppåt, samt från överlinjen och nedåt. Utbredningen av vitt kan variera från minimalt - en vit kronrand eller kota - till maximalt - endast en liten del av hästens huvud är färgat med hjälp av W20 eller andra hittills oidentifierade white-spottinganlag.

Tobiano

  • Vita fält med rosa hud breder ut sig över delar av hästens kropp.
  • Fälten breder ut sig från hovarna och uppåt, och från överlinjen och nedåt.
  • Karaktäristiska drag är färgade fält på bringan, ljumskarna och huvudet.
  • Övergångarna mellan färgade och vita fält är skarpa med jämna kanter.
  • Ansiktet har inga vita tecken.
  • Hovarna kan vara mörka, ljusa eller randiga.

Tobianoskäck

Vad avgör teckningen?

Det är ännu inte känt vad som styr teckningen hos en häst, d.v.s. var de vita fälten breder ut sig. Viss arvbarhet kan spåras, i och med att avkomman ofta har en teckning som påminner om en eller båda föräldrarnas teckning, men ibland bryts mönstret på mycket märkliga sätt. När detta händer handlar det ofta om homozygota individer och deras avkommor, och man kan spekulera i om de dubbla anlagen kanske förstärker eller överlappar varandra, så att homozygotens teckning egentligen är resultatet av två teckningar - den ena över den andra.

Att två heterozygota avelsdjur får en avkomma utan anlaget, d.v.s. att två skäckar får en solidfärgad avkomma, är inte alls ovanligt. Reglerna för nedärvning ger 25% chans för en homozygot avkomma, 50% chans för en heterozygot avkomma, och 25% chans för en avkomma som inte bär på anlaget över huvud taget. En solid avkomma anses därför inte bryta det ovan nämnda mönstret för teckningarnas utbredning, eftersom den inte är en tobiano.

Minimal utbredning av tobiano

Tobiano kan förekomma i extremt minimal utsträckning hos framförallt mindre ponnyer såsom Shetlandsponnyer och Miniatyrhästar. Det är tydligt att det finns något som hämmar tobianons utbredning hos dessa, men exakt vad det är är ännu oklart. Om en Shetlandsponny har vita tecken på benen så är det mer regel än undantag att det är tobiano som ligger bakom det vita. Nedan följer ett par bilder på minishetlandsponnyfölet Caidnjax Darkest Desire, de blå ögonen är det enda som kan ge en hint om skäckanlagets närvaro. Hon är heterozygot tobiano.Tobiano
TobianoBra att veta:
Många tobianoskäckar kan även bära på tex. W20, läs mer om kombinationer av skäckteckningar.

Fler bilder


Tobiano med hög utbreding av vitt
Tobiano
Minimalt utbredd tobiano